Prosumator Tehnologii panouri solare

Ce este un prosumator și ce beneficii are acesta

1. Ce este un prosumator?

Statutul de „prosumator” se referă la persoanele sau entitățile care produc energie electrică din surse regenerabile (cum ar fi panouri fotovoltaice sau turbine eoliene) și, în același timp, consumă și utilizează energia electrică produsă pentru propriile nevoi. Prosumatorii sunt, în esență, atât producători, cât și consumatori de energie electrică, ceea ce le permite să reducă facturile la electricitate și să contribuie la reducerea amprentei de carbon.

În România, legea stabilește un cadru pentru recompensarea prosumatorilor de energie electrică obținută din surse regenerabile prin intermediul unui mecanism cunoscut sub numele de „contract de cogenerare regenerabilă” sau „contract de vânzare a surplusului de energie electrică”. Acest contract permite prosumatorilor să vândă surplusul de energie electrică pe care nu îl consumă în rețeaua electrică și să primească o compensație pentru aceasta.

În principal, recompensarea prosumatorilor se realizează în două moduri:

 1. Reducerea facturii de electricitate

Prosumatorii pot reduce costurile propriilor facturi de electricitate prin utilizarea energiei electrice pe care o produc, în loc să o cumpere de la furnizorul de energie. Diferența dintre energia produsă și cea consumată este cea care poate fi vândută furnizorului de energie și reprezintă economii pentru prosumator.

 1. Vânzarea surplusului de energie electrică

Prosumatorii au dreptul să vândă surplusul de energie electrică produsă în rețeaua electrică. Această energie poate fi achiziționată de furnizorul de energie electrică și recompensată în funcție de prețul convenit în contractul de cogenerare regenerabilă.

Este important să menționăm că regulile și tarifele pentru recompensarea prosumatorilor pot varia în funcție de legislația specifică din România, de tipul de sursă regenerabilă utilizată și de contractele încheiate între prosumatori și furnizorii de energie electrică. Este recomandabil să consultați un specialist sau să vă informați cu privire la detaliile specifice ale legislației și politicilor din România pentru a înțelege mai bine modalitatea de recompensare pentru prosumatori.

1. Ce este un prosumator?

Procentajul prosumatorilor din România se află în creștere constantă, în domeniul energetic, pe măsură ce tot mai mulți oameni încep să-și producă propria energie din surse regenerabile, precum panouri solare montate pe acoperișuri. Modelul tradițional, în care energia electrică se consumă doar de la furnizor, a devenit depășit.

Tehnologiile „verzi” sunt menite să aducă beneficii pentru mediul înconjurător, să susțină dezvoltarea economică și pot diversifica opțiunile energetice disponibile societății. Creșterea numărului prosumatorilor reprezintă una dintre cele mai notabile tendințe recente în domeniul energiei regenerabile, rezultând, la rândul său, o stimulare a concurenței și inovațiilor din industria energetică.

2. Care sunt pașii de urmat, pentru a deveni prosumator?

 1. Te informezi cu privire la subiect

În prima etapă, viitorul prosumator solicită operatorului de rețea informații privind condițiile de conectare la rețeaua electrică de consum sau producție. Acest lucru presupune furnizarea datelor caracteristice ale locației respective. Operatorul de rețea trebuie să furnizeze informații generale și cele specificate conform reglementărilor.

 1. Depunerea cererii de conectare și documentația necesară

Procesul continuă cu depunerea unei cereri de conectare la rețea, care trebuie să conțină informațiile necesare conform reglementărilor. Documentația atașată cererii de conectare variază în funcție de categoria de utilizator și trebuie să respecte reglementările specifice.

 1. Aviz tehnic de racordare la rețea

Operatorul de rețea analizează cererea și propune o soluție de conectare, eliberând un aviz tehnic sub forma unei oferte de conectare.

 1. Încheierea contractului de racordare la rețea

Următorul pas este încheierea unui contract de racordare, între operatorul de rețea și (viitorul) prosumator.

 1. Demararea lucrărilor de racordare și punerea în funcțiune

Operatorul de rețea efectuează lucrările necesare pentru conectarea la rețea, care pot include proiectarea sistemului, obținerea autorizației de construcție, construcția și punerea în funcțiune a sistemului, lucrări de consolidare dacă sunt necesare, operarea de teste, prin alimentarea cu energie elctrică, și verificarea conformității cu cerințele legale privind statutul de prosumator.

 1. Certificat de conectare la rețea

După finalizarea lucrărilor, operatorul de rețea eliberează un certificat de conectare care atestă calitatea de consumator.

 1. Testarea sistemului

Prosumatorul alimentează instalația pentru a efectua probe (conform regulamentelor specifice).

 1. Vânzarea energiei

Prosumatorul solicită furnizorului de energie electrică cu care are un contract să vândă energia electrică produsă, având certificarea de prosumator.

 1. Contract de vânzare-cumpărare

Furnizorul de energie electrică emite un proiect de contract de vânzare-cumpărare, conform regulamentelor aplicabile prevăzute de art. 4 alin. (1) din Ordinul nr. 227/2018 al președintelui ANRE.

 1. Încheierea contractului

Prosumatorul încheie un contract de vânzare-cumpărare cu furnizorul de energie electrică și îl returnează semnat în termenul stabilit, sau comunică în scris motivele pentru care nu semnează/restituie contractul.

Blog - 2. Care sunt pașii de urmat, pentru a deveni prosumator?

Pentru a deveni prosumator nu trebuie decât să urmezi procedurile stabilite de instituțiile europene și de guvernul român, așa cum am menționat în rândurile de mai sus.

Dacă te-ai decis să îți instalezi o rețea de producție de energie electrică „verde”, poți colabora cu o companie specializată în montarea de panouri fotovoltaice sau sisteme solare, așa cum este StratoSpark. Echipa noastră deține toate capacitățile și tehnologia necesare pentru a te ajuta să parcurgi această porcedură.

Alege să nu mai fii doar consumator de energie electrică și obține statutul de prosumator, alături de EtratoSpark.

 

3. De ce să devii prosumator?

Beneficiile pe care le vei experimenta după această tranziție includ, atât aspecte financiare, cât și îmbunătățiri ale confortului tău personal. În plus, vei juca un rol semnificativ în promovarea energiilor regenerabile, care contribuie la protejarea mediului înconjurător și la crearea unui viitor mai bun pentru generațiile viitoare.

Facebook
LinkedIn