Sfaturi Utile Solutii inovative

Orientarea panourilor fotovoltaice: cheia eficienței în colectarea energiei solare

Importanța orientării corecte a panourilor fotovoltaice rezidă în cantitatea de energie pe care o poți obține. O orientare incorectă va conduce la o producție de energie mai mică decât cea potențială, afectând rentabilitatea sistemului fotovoltaic. În plus, o orientare corectă poate contribui la creșterea duratei de viață a sistemului solar, pentru că panourile vor fi supuse unei utilizări rezonabile, iar uzura va fi redusă. 

 

1. Orientarea panourilor fotovoltaice: rezidențial vs. comercial

Orientarea panourilor fotovoltaice în medii rezidențiale și comerciale poate varia în funcție de diferite considerații și obiective specifice ale fiecărui tip de instalație. În general, orientarea optimă este cea care aduce cea mai mare cantitate de energie, dar există câteva particularități ale fiecărui tip de instalație:

 

Mediu rezidențial:

În mediile rezidențiale, de cele mai multe ori, obiectivul este de a genera electricitate pentru acoperirea consumului propriu de energie și pentru a reduce costurile facturilor. În aceste cazuri, de obicei, panourile solare sunt montate pe acoperișuri sau în curți, cu orientare spre sud, pentru a maximiza expunerea la soare pe parcursul zilei. 

Pentru casele cu acoperișuri cu orientări sau unghiuri neobișnuite, orientarea spre sud-vest sau sud-est poate fi o soluție, astfel încât panourile să poată colecta mai multă energie în timpul dimineții sau pe timp de seară, ținând cont de obiceiurile de consum de energie ale locuitorilor.

 

Mediu comercial:

În mediile comerciale, obiectivele cele mai frecvente sunt generarea de energie pentru consumul propriu, dar și pentru a obține profit din vânzarea surplusului. Aici, spațiul este mai mare, permițând o varietate de opțiuni pentru amplasarea panourilor solare și oferind mai multă flexibilitate în alegerea orientării. Foarte importante, în acest context, sunt costurile și randamentul investiției, precum și impactul asupra producției de energie, orientarea fiind un factor determinant în acest context. 


Indiferent de mediu, consultarea unui specialist este recomandată pentru obținerea celor mai bune rezultate. Un specialist în energie solară va ști să determine orientarea și configurația panourilor, astfel încât să corespundă cel mai bine condițiilor locației și obiectivelor specifice, întrucât proiectarea sistemelor fotovoltaice și instalarea corectă a acestora pot face diferența în ceea ce privește eficiența și rentabilitatea unui sistem fotovoltaic.

2. Orientarea panourilor solare est-vest sau sud Cum este corect - doi barbati cu echipament de protectie monteaza panouri fotovoltaice folosind un instrument galben

2. Orientarea panourilor solare: est-vest sau sud? Cum este corect?

Când opiniile sunt împărțite, întrebarea „Care este cea mai bună orientare a panourilor fotovoltaice” este una legitimă. Recomandarea producătorilor și specialiștilor în domeniu este orientarea spre sud. În unele zone ale lumii, însă, panourile fotovoltaice au fost montate cu orientare est-vest, iar studiile au demonstrat o eficiență crescută. 

Răspunsul este că alegerea potrivită depinde de obiectivele și condițiile specifice ale fiecărei instalații solare: 

Orientare spre sud:

Orientarea spre sud este cea mai comună alegere pentru panourile solare, mai ales în emisfera nordică, deoarece aceasta maximizează expunerea la soare pe parcursul zilei. Astfel, panourile orientate spre sud vor primi lumina solară directă pe tot parcursul zilei, ceea ce poate duce la o producție de energie constantă și mai mare.

Această orientare poate fi preferată atât pentru aplicații rezidențiale, cât și pentru cele comerciale sau industriale, neexistând o rațiune specifică din această perspectivă.

Orientare est-vest:

Panourile orientate est-vest sunt montate pentru a capta lumina solară în special dimineața și seara, expunerea la amiază fiind mai limitată.

Această orientare poate fi utilă în zonele în care energia suplimentară, obținută dimineața sau seara, este mai valoroasă, sau când obiectivul este de a echilibra producția de energie pe parcursul întregii zile și a menține o anumită constanță.

De asemenea, orientarea est-vest poate fi ideală în cazul unor instalații de capacitate mare, precum centralele electrice solare.

Modul de orientare a panourilor fotovoltaice este o decizie în care trebuie să se țină cont cel puțin de următorii factori:

 • Localizarea geografică: Latitudinea și clima zonei joacă un rol important în determinarea celei mai bune orientări. Latitudinea determină unghiul de înclinare optim pentru panouri, iar caracteristicile climatice ale zonei, cum ar fi nivelul de radiație solară, numărul de zile însorite și variațiile sezoniere, influențează câtă energie solară poate fi captată.
 • Scopul instalării panourilor fotovoltaice: Este important de stabilit dacă ceea ce se dorește este maximizarea producției de energie sau echilibrarea acesteia pe parcursul zilei. Spre exemplu, dacă vrei să alimentezi un sistem off-grid sau să te asiguri că ai o sursă constantă de energie electrică pentru anumite echipamente sau aplicații (cum ar fi pompele de apă), va fi preferabil să ai o producție uniformă de energie pe parcursul unei zile, ceea ce va determina implicarea unor factori de proiectare care să echilibreze producția de energie. 
 • Costurile și spațiul disponibil: Este posibil ca, în contexte specifice, anumite orientări să necesite mai mult spațiu sau să implice costuri suplimentare de instalare.
 • Umbră și alte obstacole: Instalarea optimizatoarelor solare este o soluție eficientă pentru a gestiona efectele umbrei într-un sistem fotovoltaic. Acestea sunt dispozitive electronice conectate la fiecare panou solar dintr-un sistem și au rolul de a maximiza producția de energie, chiar și atunci când unul sau mai multe panouri sunt umbrite.

România are o latitudine situată în emisfera nordică, ceea ce înseamnă că soarele se deplasează de la est la vest pe cer. Din acest motiv, în general, orientarea spre sud a panourilor solare este preferată, pentru că permite panourilor să primească cea mai mare expunere la lumina solară directă pe parcursul zilei. În plus față de aceasta, trebuie să iei în considerare și unghiul de înclinare: în România, unghiul optim de înclinare este, în general, aproximativ egal cu latitudinea localității, însă există unele particularități, în funcție de sezon și obiective specifice. 

În cele din urmă, recomandarea este să consulți un specialist în energie solară, care să te ajute să evaluezi toți factorii implicați, pentru a putea lua o decizie informată în ceea ce privește orientarea panourilor solare în cazul tău specific. 

3. Panouri fotovoltaice: orientare cu ajutorul unui dispozitiv de orientare a panourilor solare 

Blog - 3. Panouri fotovoltaice orientare cu ajutorul unui dispozitiv de orientare a panourilor solare - vedere asupra orasului, panouri solare extinse, instalate deasupra mai multor cladiri

Trackerele solare sau sistemele de urmărire solară automată sunt dispozitive care permit panourilor solare să urmărească mișcarea soarelui pe parcursul zilei, ajustându-și poziția pentru a maximiza expunerea la lumină solară directă. Aceste sisteme pot fi utilizate atât în instalații solare rezidențiale, cât și în cele comerciale și industriale. Utilizarea lor îți va aduce avantaje și dezavantaje:

Avantaje ale trackerelor solare:

 1. Creșterea eficienței: Sistemele de urmărire solară automată urmăresc mișcarea soarelui, determinând ca panourile solare să fie mereu aliniate corect și să primească lumina solară directă întreaga zi, ceea ce crește eficiența colectării energiei solare.
 1. Producție constantă de energie: Trackerele solare pot asigura o producție de energie constantă pe parcursul zilei, datorită poziționării optime față de soare. 
 2. Creșterea producției de energie: Utilizarea trackerelor solare poate duce la o creștere semnificativă a producției de energie în comparație cu panourile solare fixe, din același motiv ca cel menționat mai sus. 

Dezavantaje ale trackerelor solare:

 1. Costuri mai mari: Trackerele solare sunt dispozitive complexe și mai costisitoare decât panourile solare fixe. Costurile cu proiectarea, achiziția propriu-zisă, instalarea și apoi mentenanța panourilor fotovoltaice pot ajunge la un nivel destul de ridicat. 
 2. Mai multă întreținere: Deoarece trackerele solare au componente mobile, ele necesită întreținere periodică, pentru a asigura o funcționare corectă a acestora. În plus, în funcție de locația geografică, trackerele pot necesita ajustări sezoniere ale unghiului sau direcției pentru a ține cont de variațiile în poziția soarelui pe cer pe tot parcursul anului.
 3. Spațiu mai mare: Sistemele de urmărire solară necesită mai mult spațiu, în comparație cu panourile solare fixe, deoarece panourile se deplasează pe tot parcursul zilei, ceea ce implică un sistem mult mai complex. 

Asigură-te că ai cântărit toate aspectele implicate înainte de a lua o decizie. În fond, hotărârea va depinde de obiectivele setate, buget și spațiul disponibil. În cazul instalațiilor rezidențiale sau comerciale mici, panourile fixe pot fi o opțiune mai simplă și mai economică. În schimb, în instalații mari sau comerciale, trackerele solare pot fi o investiție viabilă pentru creșterea producției de energie. 

Blog - 4. Orientarea optimă a panourilor fotovoltaice: factori ce influențează eficiența

4. Orientarea optimă a panourilor fotovoltaice: factori ce influențează eficiența

În privința panourilor fotovoltaice, poziționarea are, așa cum am văzut, un nivel foarte mare de influență în ceea ce privește eficiența acestora. 

Atunci când sunt alese și instalate, există mai mulți factori pe care specialiștii îi au în vedere: unii în sens negativ, iar alții în sens pozitiv. 

4.1. Poziționarea panourilor fotovoltaice: șase factori ce cresc eficiența

Următorii factori reprezintă elemente esențiale de luat în considerare atunci când se decide orientarea și amplasarea panourilor fotovoltaice, pentru a crește eficiența instalației și a maximiza producția de energie:

 1. Orientarea corectă. Orientarea panourilor spre sud (în emisfera nordică) sau spre nord (în emisfera sudică) trebuie avută în vedere în scopul menținerii unei expuneri maxime la soare pe tot parcursul zilei.
 2. Calitatea materialelor. Calitatea panourilor solare și a altor componente ale sistemului, precum cablurile și invertorii, constituie un alt factor ce va influența eficiența generală a sistemului. Invertorii de înaltă calitate sunt esențiali pentru a evita pierderile de energie și pentru a asigura o conversie eficientă și constantă a energiei solare, iar cablurile trebuie să fie dimensionate corect și să fie realizate din materiale rezistente, pentru a nu se deteriora prematur.
 3. Unghiul de înclinare. Unghiul de înclinare al panourilor trebuie să fie reglat în funcție de latitudinea locației. În general, acesta este setat la un unghi aproximativ egal cu latitudinea locului, pentru a maximiza expunerea la soare pe parcursul întregului an. Astfel, înclinația standard este de 30⁰-35⁰, dar se poate ajunge până la 60⁰, în anumite cazuri. 
 4. Păstrarea panourilor curate. Murdăria, praful și depunerile pot reduce eficiența panourilor solare. Asigură-te că panourile funcționează optim, planificând inspecții și curățări periodice.
 5. Urmărirea automată. Sistemele de urmărire solară automată, cum ar fi trackerele solare, pot mări semnificativ eficiența panourilor, deoarece acestea ajustează constant poziția panourilor, urmărind mișcarea soarelui pe cer.
 6. Optimizatoarele solare. Aceste dispozitive ajută la asigurarea unei producții de energie constante și la maximizarea eficienței sistemului, ceea ce poate conduce la economii de costuri și o performanță optimă pe termen lung. Fără optimizatoare, umbrele sau eventualele defecțiuni ale unui panou pot afecta toate celelalte panouri conectate în același șir, reducând producția generală de energie a sistemului. Optimizatoarele minimizează aceste pierderi.

Produsele de înaltă calitate au adesea garanții mai lungi și o durabilitate crescută, ceea ce reduce costurile de întreținere și protejează investiția pe termen lung. Amintește-ți să ții cont de toți acești factori, pentru a obține rezultatele dorite. Înțelegerea corectă a acestora va contribui semnificativ la creșterea eficienței panourilor fotovoltaice. 

4.2. Amplasarea panourilor fotovoltaice: patru factori ce scad eficiența

Blog - 4.2. Amplasarea panourilor fotovoltaice 4 factori ce scad eficienta - panou solar tinut cu manusi deasupra unei tigle vechi

O orientare necorespunzătoare poate duce la o producție de energie mai mică. În unele cazuri, o orientare non-standard poate fi justificată de obiective specifice, așa încât nu ar trebui exclusă, însă există mai mulți factori ce pot afecta rentabilitatea investiției, mai puțin discutabili și pe care ar fi bine să îi ai în vedere: 

 1. Umbrire. Orice umbră aruncată pe panourile tale solare va reduce semnificativ eficiența acestora. Din acest motiv, este important să eviți amplasarea panourilor în locuri umbroase, cum ar fi sub copaci sau structuri arhitecturale. 
 2. Poluarea aerului. În medii cu aer poluat, acumularea de particule de praf și murdărie pe suprafețele panourilor poate reduce eficiența acestora.
 3. Supraîncălzirea. Panourile solare care se supraîncălzesc pot avea o eficiență mai scăzută. Astfel, este important să se asigure o bună ventilație sub panouri, pentru a preveni supraîncălzirea.
 4. Spațiu insuficient între panouri. De asemenea, dacă panourile sunt amplasate prea aproape unul de celălalt, poate apărea umbrire interpanou, ceea ce reduce producția de energie. Este important să existe suficient spațiu între panouri pentru a evita această problemă.

Iată de ce orientarea corectă a panourilor fotovoltaice este crucială pentru a maximiza eficiența unui sistem solar și de ce fiecare aspect trebuie tratat cu atenție și seriozitate de către specialiști, pentru a obține cele mai bune rezultate. 

Proiectarea și instalarea corespunzătoare a panourilor solare contribuie semnificativ la rentabilitatea unui sistem solar, iar orientarea panourilor fotovoltaice este unul dintre cele mai importante aspecte. Făcută corect, va amplifica beneficiile investiției și îți va crește calitatea vieții. Tocmai din aceste considerente, consultarea unui specialist constituie cea mai bună abordare. 

Sursă foto: pexels.com

Facebook
LinkedIn