Sisteme ON sau OFF GRID

Am selecționat pentru dumneavoastră răspunsuri la întrebări care au apărut frecvent în discuțiile noastre legate de Proiectarea, Instalarea și Mentenanța panourilor solare.

Pentru aceste sisteme fotovoltaice este nevoie de o anumita disciplina in ce priveste consumurile zilnice astfel incat energia medie zilnica produsa de panouri sa acopere necesarul de consum. Daca in timp se constata o crestere a necesarului de energie sistemele se pot mari pentru a acoperi noile nevoi de consum. Deci, pentru consumuri mai mari se pot instala panouri suplimentare si solutii de înmagazinare a energiei. Dar, se pot adopta si solutii alternative: în situatia in care acumulatorii ajung la nivelul de descarcare prestabilit se pot utiliza invertoare cu functii multiple care vor da comanda generatorului sa porneasca, rolul acestuia fiind de rezerva, pentru a reincarca tancul de acumulatori.

Puteti folosi energia produsa in timp real de panourile fotovoltaice, eventual surplusul de consum se poate prelua din retaua nationala. Exportul surplusului de energie produsa este limitat pana in momentul in care deveniti prosumator.

Atunci cand devii prosumator, surplusul energiei electrice produs de panourile fotovolatice il puteti exporta in reteaua nationala la care sunteti bransat. Acel surplus de energie exportat in retea il puteti folosi noaptea, in zilele innorate/ploioase si iarna cand panourile nu mai produc la fel de multa energie ca vara.

Nu poate functiona fara energie de la reteaua electrica. Aceasta  este o masura de protectie si are ca rol protejarea personalului de la distribuitorul de energie pe perioada lucrarilor de mentenanta ale acesteia.

Este acel sistem care poate functiona si fara a fi conectat la reteaua electrica nationala. Detine baterii de stocare a energiei. Energia produsa pe timpul zilei este folosita pentru consumul propriu iar surplusul este stocat in baterii. Acest surplus il puteti folosi in perioadele cu vreme nefavorabila sau in timpul noptii.

Sistemul Off Grid permite mai multe tipuri de functionare, inclusiv conectat la retea. In momentul in care panourile nu produc suficienta energie, diferenta va fi suplinita din baterii, generatoare de curent sau din reteaua electrica, dupa caz.

Nu, nu se poate. Acest sistem stocheaza energia electrica produsa de panourile fotovoltaice in baterii si nu exporta catre reteaua publica.

Da, functioneaza. Acest sistem are baterii pentru stocarea energiei electrice si poate functiona si fara a fi conectat la reteaua publica.

Panourile fotovoltaice au integrate trei diode by-pass, doar partea care este umbrita nu mai produce energie electrica, restul panourilor produc in continuare la capacitatea maxima.

Functioneaza, insa la o capacitate mai redusa fata de zilele insorite.

Da, este indicat acest proces la o perioada de timp. Indicat ar fi dimineata sau seara sa curatati panourile sau in zilele mai  racoroase, atunci cand panourile nu sunt incalzite. Puteti folosi un burete sau o carpa moale( sa nu zgariati panourile), apa si sapun sau cu un furtun cu apa. Daca este prea riscant, indicat ar fi sa apelati la persoane cu experienta in acest domeniu.

Furnizorul de energie electrica are obligatia, la solicitarea prosumatorului cu care au incheiat contract de furnizare a energiei electrice, sa raporteze in factura, diferenta intre cantitatea exportata si cea consumata, acestia putand folosi cantitatea raportata pe o perioada de maximum 24 de luni de la data facturarii.

Dosarul pentru casa verde se face inainte de instalarea sistemului fotovoltaic.

Sistemul Hybrid functioneaza ca sistemul fotovoltaic On Grid si are in plus in componenta sa baterii in care puteti stoca energia acumulata pe timpul zilei. In plus, va fereste de penele de curent in cazul in care apar avarii la reteaua publica.

Da, se poate acest lucru doar in momentul cand deveniti prosumator. Pana atunci, acel surplus il puteti folosi noaptea, in zilele innorate/ploioase si cele de iarna.

Odata ce ati devenit prosumator, surplusul exportat in retea vi se va compensa cantitativ in decursul a 24 de luni.

La sistemele HYBRID, pe baza de baterie, alimentarea cu curent a locuintei continua chiar si in cazul unei avarii la reteaua nationala de electricitate, cu conditia sa folositi iesirea EPS alaturi de un dispozitiv ATS.