Panouri solare pentru casa ta Sfaturi Utile

Eficiența energetică – ghid pentru o factură redusă la energie

Eficiența energetică a clădirilor reprezintă o preocupare esențială a majorității persoanelor ce dețin o casă sau un apartament din cauza grijilor legate de protejarea mediului înconjurător și a gestionării corespunzătoare a resurselor. Prin implementarea unor măsuri de creștere a eficienței energetice a clădirilor, nu doar că facturile la energie se reduc considerabil, dar se asigură și o protecție mai bună a mediului înconjurător prin diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră. Preocupările în acest sens sunt actuale din cauza creșterii accentuate a prețurilor energiei, a înmulțirii fenomenelor meteorologice extreme și a diminuării unor resurse naturale, cum ar fi petrolul și gazele naturale.

 

Scopul ghidului de mai jos este să ofere proprietarilor de spații rezidențiale, comerciale sau industriale o serie de informații utile în implementarea unor soluții de succes pentru reducerea consumului de energie și a altor costuri aferente. Astfel, aceștia vor afla ce este eficiența energetică, care este definiția termenului și care sunt avantajele folosirii metodelor variate de sporire a acestui tip de eficiență. În plus, vor descoperi soluții viabile pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor, cum ar fi utilizarea sistemelor fotovoltaice și izolarea corespunzătoare, precum și câteva sfaturi și recomandări ușor de aplicat de către oricine pentru un consum cât mai redus de energie.

 

1. Eficiența energetică a clădirilor – ce înseamnă și care sunt beneficiile?

Eficiența energetică a clădirilor este reprezentată de acea capacitate a acestora de a folosi în mod cât mai optim energia prin minimizarea pierderilor și prin maximizarea performanțelor sistemelor de încălzire, răcire, ventilație și iluminat. 

Avansurile tehnologice din ultima vreme au permis atingerea unor performanțe maxime în aceste privințe, discutându-se din ce în ce mai mult de casa pasivă, adică acea locuință ce asigură tot confortul, fără a fi necesar vreun consum de energie din exterior.

Blog - 1. Ce înseamnă eficiența energetică a clădirilor 

1.1. Definiția termenului de eficiență energetică

Termenul de eficiență energetică poate fi definit ca modalitatea optimă de folosire a energiei în vederea realizării unui anumit nivel de activitate, produs sau serviciu prin consumarea unei cantități minime de energie. Mai exact, prin intermediul măsurilor de eficientizare economică, se poate obține cel puțin același rezultat, dacă nu unul mai bun, utilizându-se o cantitate mai redusă de energie. Conceptul de eficiență energetică este aplicabil într-o multitudine de domenii, de la spații rezidențiale, comerciale și de producție, până la infrastructură și transporturi.

 

Eficiența energetică poate fi interpretată atât din punct de vedere tehnic, ca acele măsuri ce pot fi aplicate pentru reducerea consumului de energie, cât și din punct de vedere al protejării mediului înconjurător. Acest ultim element este actual deoarece o mare parte din energia generată în diverse scopuri este produsă prin arderea combustibililor fosili (petrol, gaze naturale, cărbune), procedeu generator de cantități impresionante de gaze cu efect de seră, ce contribuie la creșterea temperaturilor globale și la amplificarea fenomenelor meteorologice extreme. 

 

1.2. Avantajele eficienței energetice a clădirilor

Subiectul eficienței energetice a clădirilor este unul extrem de important în lumea actuală. Motivul este dat de contextul preocupărilor legate de creșterea prețurilor la energie (tendință ce se așteaptă a continua în viitor), de gestionarea optimă a resurselor energetice și de eforturile globale îndreptate înspre protejarea mediului înconjurător. Prin aplicarea metodelor de creștere a eficienței energetice a clădirilor se poate beneficia de numeroase avantaje, atât pentru proprietarii de clădiri, cât și pentru sistemele ecologice diverse:

 

  • Primul aspect benefic al creșterii eficienței energetice este cel cu privire la reducerea costurilor asociate energiei. Proprietarii de clădiri rezidențiale și de clădiri comerciale trebuie să plătească lunar facturi semnificative pentru consumul de curent electric necesar în vederea climatizării, încălzirii sau răcirii spațiilor. Aceștia pot folosi metode, cum ar fi implementarea unor soluții de izolare termică adecvată, instalarea unor sisteme de încălzire și răcire cu consum redus și folosirea unei tâmplării eficiente pentru reducerea considerabilă a acestor costuri.
  • Al doilea aspect este legat de protejarea mediului înconjurător prin creșterea eficienței energetice a clădirilor. Motivul este dat de reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, scăderea dependenței de arderea combustibililor fosili prin utilizarea unor soluții alternative, cum ar fi panourile fotovoltaice, și de îmbunătățirea calității aerului și a sănătății publice.
  • Al treilea aspect important este legat de creșterea confortului și a calității vieții pentru ocupanții clădirilor eficiente energetic. În interiorul acestora este mai ușor să se ajungă la temperaturi confortabile și la un aer de calitate superioară, ceea ce ajută la îmbunătățirea sănătății locatarilor și a productivității angajaților.
  • Al patrulea lucru benefic este cel al independenței energetice. Clădirile alimentate cu energie electrică provenită din surse alternative (eoliene, fotovoltaice, geotermale) beneficiază de electricitate chiar și în momentele în care rețeaua electrică centralizată nu funcționează. 

2. Soluții de eficiență energetică – ghid pentru o casă economică

Realizarea unei case economice prin măsuri de eficientizare energetică aduce proprietarilor economii financiare pe termen lung și contribuie la reducerea urmărilor negative asupra planetei. Multe dintre locuințele din România au fost construite fără a ține cont de elementele ce caracterizează eficiența energetică, de aceea este necesară luarea unor măsuri în această direcție. 

Proprietarii unor astfel de spații au la dispoziție mai multe soluții moderne și accesibile prin care își pot transforma casa într-un adevărat model de eficiență energetică. Fiecare soluție are un potențial crescut de creștere a confortului interior, concomitent cu reducerea însemnată a consumului de energie. 

Blog - 2. eficienta energetica - casa, panouri fotovoltaice

 

2.1. Creșterea eficienței energetice a clădirilor cu ajutorul sistemelor fotovoltaice

Viața modernă depinde într-o măsură mare de folosirea diverselor echipamente electrice, cum ar fi instalațiile de încălzire, de condiționare a aerului, de gătit sau cele utilizate pentru diverse activități în curte. Costurile implicate în achiziția energiei electrice necesare sunt într-o continuă creștere și, din acest motiv, se impune găsirea unor metode de a micșora factura la energie fără a renunța la confort și eficiență. Una dintre metodele cele mai utile și ușor de implementat este reprezentată de instalarea panourilor fotovoltaice prin intermediul cărora se poate genera energie electrică gratuită direct de la soare. 

 

Deși investiția inițială poate fi destul de însemnată, proprietarii de locuințe pot beneficia de diferite programe puse la dispoziție de statul român, precum programul Casa Verde, prin intermediul cărora se pot obține subvenții însemnate, putându-se ajunge la un procentaj de 90 la sută din totalul banilor necesari. Chiar și în lipsa acestor subvenții măsura este una viabilă, deoarece amortizarea costurilor se face în aproximativ cinci – șapte ani de zile, urmând ca restul duratei de viață, de aproximativ douăzeci și cinci de ani, să se genereze energie electrică gratis. Pe de altă parte, „Electric Up” se adresează întreprinderilor mici și mijlocii, oferind sprijin financiar pentru instalarea de stații de încărcare pentru vehicule electrice și panouri fotovoltaice, promovând astfel mobilitatea electrică și producerea de energie curată. Aceste programe reprezintă pași importanți către un viitor mai sustenabil și o economie verde.

 

Cele mai bune rezultate legate de utilizarea sistemelor fotovoltaice se obțin în momentul în care această tehnologie este utilizată împreună cu alte măsuri eficiente energetic, cum ar fi folosirea pompelor de căldură în locul vechilor sisteme de încălzire și răcire, instalarea unor soluții de stocare a energiei și utilizarea unor sisteme moderne de management a energiei. 

 

Prin aceste demersuri se va obține o reducere semnificativă a costurilor energetice, putând să se ajungă la independența energetică sau chiar la monetizarea generării de curent electric prin trecerea la calitatea de prosumator. Mai mult decât atât, calitatea vieții persoanelor ce locuiesc în clădiri alimentate de sisteme fotovoltaice este mai ridicată, același lucru putând fi spus și despre valoarea de piață a proprietății. 

 

Un alt avantaj important pentru persoanele care vor să aibă un comportament ecologic este legat de faptul că, prin intermediul panourilor fotovoltaice, se produce curent electric fără emisia de gaze cu efect de seră ca în cazul arderii cărbunelui sau a altor combustibili fosili. Prin reducerea amprentei de carbon, fiecare persoană poate contribui la protejarea mediului înconjurător. 

 

2.2. Creșterea eficienței energetice a locuinței cu ajutorul izolației corespunzătoare

 

O problemă majoră a multor spații rezidențiale și comerciale din România este legată de lipsa unei izolații termice corespunzătoare. Din această cauză au loc pierderi însemnate de energie termică, ce se reflectă într-un consum mai ridicat de curent electric pentru obținerea unor temperaturi interioare confortabile. 

 

Eforturile în această direcție sunt binevenite, deoarece, prin aplicarea unor soluții moderne de izolație, se pot reduce pierderile de energie termică în procentaj de până la cincizeci la sută față de cazul în care aceste soluții nu ar fi folosite. Mai exact, indiferent de temperaturile exterioare, fie prea ridicate, fie prea scăzute, în interiorul spațiilor izolate corespunzător se va putea ajunge la o temperatură confortabilă, fără un consum crescut de energie. 

 

Pentru o izolare corespunzătoare este nevoie de alegerea unor materiale potrivite, cum ar fi vata minerală, polistirenul expandat sau extrudat și spuma poliuretanică, urmată de instalarea corectă a acestora pentru reducerea pierderilor de căldură. În acest sens, merită menționată luarea tuturor măsurilor necesare pentru evitarea existenței unor punți termice, adică acele zone ce apar, de obicei, la intersecția elementelor structurale (între pereți și acoperiș sau în jurul ferestrelor și ușilor). 

 

Eliminarea zonelor prin care energia termică poate scăpa ușor îmbunătățește semnificativ eficiența energetică a clădirii. Etanșeitatea spațiilor interioare poate fi îmbunătățită și prin utilizarea unei tâmplării cu proprietăți termoizolante optime, ca de exemplu ferestrele cu geam dublu sau triplu. 

 

Beneficiile unei izolații optime oferă avantaje economice prin scăderea facturilor la energie și contribuie în același timp la accesul la un mediu interior confortabil, cu temperaturi constante și cu o umiditate corectă. Mai mult decât atât, clădirile bine izolate sunt atractive pentru potențialii cumpărători sau chiriași datorită unor costuri de operare mai scăzute și a unui confort interior sporit. 

3. Sfaturi și recomandări pentru eficiență energetică și consum redus de energie

Proprietarii de locuințe și de spații comerciale sunt nevoiți să folosească lunar o parte importantă din venit pentru plata facturii la energie. Consumul de curent electric, gaze naturale și alți combustibili este destul de însemnat pentru obținerea unor temperaturi confortabile în timpul zilelor prea calde sau prea reci. Unii încearcă să reducă aceste costuri prin oprirea sistemelor de încălzire sau răcire, aceasta nefiind o soluție acceptată, deoarece, în lipsa confortului, locatarii nu se pot odihni și nu își pot desfășura activitatea corespunzător. O soluție mult mai viabilă este reprezentată de luarea acelor măsuri prin care este crescută eficiența energetică a clădirilor, fără a se realiza o scădere a confortului. 

 

Curentul electric este o utilitate care oferă confort și productivitate, însă costurile asociate acestuia sunt destul de însemnate. Reducerea acestor costuri poate fi făcută atât prin folosirea unor echipamente electrice eficiente din clasa A+++, cât și cu ajutorul producerii energiei prin alte mijloace, ca de exemplu prin montarea unor panouri fotovoltaice pentru locuința ta, care asigură accesul la cantități însemnate de curent electric generat direct de soare, nemaifiind necesar consumul din rețeaua centralizată. 

 

Numărul de persoane care apelează la această soluție este din ce în ce mai mare. Pentru rezultate optime se recomandă apelarea la specialiști ce oferă servicii de proiectare panouri fotovoltaice, activitate ce presupune o evaluare inițială și o analiză a locației pe baza căreia se face o dimensionare corectă a sistemului și se selectează componentele necesare. De asemenea, importante sunt proiectarea tehnică și obținerea tuturor documentelor și aprobărilor. 

 

În afara utilizării resurselor alternative de energie electrică, fiecare persoană poate realiza mici acțiuni prin care să crească eficiența energetică a clădirilor:

  • Ventilația pasivă pentru răcirea naturală a aerului (înlocuirea aerului condiționat cu un flux de aer cu ajutorul a două zone deschise).
  • Montarea jaluzelelor interioare sau exterioare (previn pierderile de căldură în timpul iernii și blochează lumina soarelui pe timpul verii).
  • Plantarea unor pomi pe lângă locuință (umbra copacilor poate scădea temperaturile în timpul verii cu până la zece grade Celsius).
  • Înlocuirea becurilor cu incandescență cu cele de tip LED.
  • Scoaterea din priză a echipamentelor electrice neutilizate.

 

În concluzie, eforturile în direcția creșterii eficienței energetice a unei clădiri rezidențiale sau comerciale reprezintă o modalitate ideală de reducere a costurilor facturilor la curentul electric și de protejare a mediului înconjurător. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Facebook
LinkedIn