Mentenanta Sfaturi Utile

Ghid pentru o mentenanță eficientă a sistemelor fotovoltaice: cum se curăță corect panourile solare, în funcție de tipul acestora

Sistemele fotovoltaice sunt o sursă excelentă de energie verde și durabilă, însă pentru a funcționa optim și a asigura o producție constantă de energie electrică, este esențial să li se acorde o atenție adecvată în ceea ce privește curățenia și mentenanța. Modul în care panourile solare trebuie întreținute depinde de tipul și amplasarea lor.

În acest scurt ghid, vom explora metodele optime de curățenie și mentenanță pentru diferite tipuri de sisteme fotovoltaice.

 

1. Sistemele cu panouri fotovoltaice montate pe sol

Pentru sistemele fotovoltaice cu panouri montate la sol, curățenia și întreținerea pot fi relativ simple, deoarece accesul la panouri este ușor. Aceste sisteme sunt cel mai frecvent întâlnite în aplicațiile rezidențiale și comerciale. Curățenia regulată a panourilor fotovoltaice este esențială pentru a menține eficiența sistemului.

  • Program de curățenie:

Panourile solare montate pe sol ar trebui curățate o dată la 1-2 luni, în funcție de nivelul de poluare din zonă. În medii cu puțină poluare sau praf, intervalul poate fi extins la 3 luni.

 

  • Metoda de curățenie:

Utilizați o soluție de apă și săpun lichid pentru a curăța suprafața panourilor, urmată de clătire cu apă curată. Evitați utilizarea jeturilor de apă sub presiune puternică, deoarece acestea ar putea deteriora stratul protector al panourilor solare. Este important să nu folosiți substanțe chimice agresive, deoarece acestea ar putea deteriora suprafața panourilor.

 

  • Verificare periodică:

În plus față de curățenie, verificați regulat conexiunile și cablurile pentru a detecta orice deteriorare sau anomalii. Asigurați-vă că suporturile panourilor sunt stabile și că nu există niciun obiect care să blocheze lumina solară.

Blog - 2. Sistemele cu panouri fotovoltaice integrate în acoperiș

2. Sistemele cu panouri fotovoltaice integrate în acoperiș:

Aceste sisteme sunt din ce în ce mai populare pentru casele rezidențiale, deoarece integrează panourile solare direct în acoperișul clădirii. Curățenia acestor sisteme necesită o abordare diferită, deoarece accesul la panouri poate fi limitat.

 

  • Curățare periodică

De obicei, aceste sisteme sunt mai puțin expuse la praf și murdărie decât cele montate pe sol, dar totuși trebuie curățate o dată la 3-6 luni pentru a menține eficiența. Verificați recomandările producătorului pentru intervalurile optime de curățare.

 

  • Metoda de curățare

Curățarea panourilor integrate în acoperiș necesită o abordare mai precaută, deoarece accesul poate fi limitat. Utilizați o perie moale sau un mop cu o coadă lungă pentru a ajunge la panouri fără a fi nevoie să puneți în pericol siguranța personală. Ca și în cazul anterior, evitați utilizarea soluțiilor de curățare agresive care ar putea afecta finisajul acoperișului.

 

  • Verificare periodică

În timpul curățeniei, verificați dacă există semne de deteriorare a panourilor sau a sistemului de fixare. Asigurați-vă că nu există niciun obiect care să umbrească panourile și să reducă producția de energie.

 

3. Sistemele cu panouri fotovoltaice montate pe structuri de urmărire:

Aceste sisteme utilizează panouri solare montate pe structuri mobile care urmăresc mișcarea soarelui pe parcursul zilei. Curățenia și mentenanța acestor sisteme sunt similare cu cele ale sistemelor montate pe sol, dar necesită o atenție suplimentară pentru mecanismele de urmărire.

 

  • Curățare periodică

Deoarece aceste sisteme sunt mai complexe și expuse la mai multe elemente, curățenia ar trebui să fie efectuată mai frecvent, la fiecare 1-2 luni.

 

  • Metoda de curățare

În timpul curățeniei, verificați și lubrifiați mecanismele de urmărire pentru a asigura o funcționare lină și fără probleme. Asigurați-vă că motorul și componentele electrice sunt protejate împotriva apei și a coroziunii.

 

  • Verificare periodică

Verificați conexiunile electrice și cablurile pentru a preveni deteriorarea sau scurtcircuitarea. Asigurați-vă că structura de urmărire funcționează corespunzător și că panourile sunt aliniate corect pentru a maximiza expunerea la lumina solară.

 

Indiferent de tpul sistemului, întră în obligația dumneavoastră să faceți inspecții periodice ale panourilor și a structurii de susținere pentru a depista eventualele probleme, înainte să se agraveze. Dacă observați orice deteriorare sau probleme, solicitați intervenția unui profesionist pentru reparare.

 

Indiferent de tipul sistemului fotovoltaic pe care îl dețineți, menținerea curățeniei și întreținerea regulată sunt cheia pentru a asigura o funcționare eficientă și durabilă. Urmați aceste sfaturi și veți putea să vă bucurați de beneficiile energiei solare pentru mulți ani de acum înainte.

În concluzie, menținerea curățeniei și efectuarea unei mentenanțe regulate sunt cheia care asigură o performanță optimă a sistemelor fotovoltaice. Indiferent de tipul de sistem pe care îl aveți, respectarea unui program de curățare și verificare va contribui la prelungirea duratei de viață a echipamentelor și la maximizarea producției de energie verde și durabilă.

 

Foto: Freepik

Facebook
LinkedIn