Panouri solare pentru afacerea ta Panouri solare pentru casa ta Tehnologii panouri solare

On grid vs off grid – tot ce trebuie să știi despre alegerea panourilor fotovoltaice

Panourile fotovoltaice reprezintă una dintre cele mai inovatoare și ecologice soluții în domeniul energetic al zilelor noastre, aducând cu sine promisiunea de a transforma modul în care ne procurăm și folosim energia electrică. Cu o creștere semnificativă în popularitate în ultimii ani, aceste panouri sunt esențiale atât pentru proiectele on grid (conectate la rețea), cât și off grid (izolate de rețea) și sunt considerate un element central în tranziția globală către o sursă de energie mai durabilă și mai puțin poluantă.

1. Off grid vs on grid – ce poți să alegi în funcție de particularități 

Energiei solare îi crește popularitatea printre cei care dețin case sau afaceri și își doresc să reducă efectul activității lor asupra mediului și să economisească bani pe facturile de energie electrică. Există două tipuri principale de sisteme solare: off grid sau on grid, adică cele care funcționează independent și cele care sunt conectate la rețea.

Sistemele on grid se conectează la rețeaua electrică existentă și oferă un aport suplimentar de energie, care completează ceea ce primești de la furnizorul de utilități. În schimb, cele independente funcționează în mod autonom și depind de stocarea energiei în baterii.

Cu toate că aceste două tipuri de sisteme au diferențe semnificative, ele oferă beneficii asemănătoare. Decizia privind alegerea unui sistem solar pentru locuința sau afacerea ta depinde în mare măsură de nevoile și circumstanțele specifice. De aceea, este necesar să cunoști diferența între on grid si off grid și care dintre sistemele conectate la rețea, cele independente sau cele hibride, ți se potrivesc cel mai bine.

1.1. Ce înseamnă on grid – caracteristici și particularități

Sistemele solare on grid, cunoscute și ca sisteme legate la rețea, sunt soluții de producere a energiei electrice care funcționează simultan cu rețeaua electrică publică. Aceste sisteme constau în panouri solare fotovoltaice care transformă lumina solară în electricitate continuă (CC). Această energie CC trebuie transformată în energie electrică alternativă (CA) pentru a fi utilizată într-o locuință sau pentru afacerea ta, deoarece majoritatea echipamentelor și aparatelor funcționează pe baza curentului alternativ.

Pentru a realiza această conversie, sunt necesari invertori. Invertorii preiau energia CC produsă de panourile solare și o transformă în energie CA. Acest lucru permite utilizarea acelei energii în timp real pentru a alimenta dispozitivele și pentru a aproviziona rețeaua electrică a spațiului. 

Un aspect interesant al sistemelor on grid este că ele nu funcționează în izolare completă de rețea, ceea ce înseamnă că, atunci când sistemul solar nu produce suficientă energie (de exemplu, în zile noroase sau pe timp de noapte), poți obține energia necesară din rețeaua publică. Acest lucru asigură o sursă constantă de electricitate și te protejează de eventualele întreruperi ale aprovizionării cu energie electrică.

Un alt avantaj al sistemelor conectate la rețea este capacitatea de a profita de ceea ce se numește „măsurare bidirecțională a consumului electric” sau „net metering”. Prin intermediul acestei tehnici, surplusul de energie produs de panourile solare, dar care nu este folosit în acel moment, poate fi returnat în rețeaua electrică publică. Acest surplus de energie se înregistrează, iar proprietarul sistemului poate fi compensat pentru contribuția la rețea sub forma unei reduceri la factura de energie electrică.

Așadar, acum cunoști termenul on grid și ce înseamnă. Totuși, este potrivit nevoilor tale? Pentru a ști răspunsul, trebuie să iei în considerare toate informațiile de mai sus, astfel încât să poți analiza plusurile și minusurile acestui sistem. 

1.2. Ce înseamnă off grid – caracteristici și particularități 

Blog - 1.2. Ce înseamnă off grid - caracteristici și particularități

A venit momentul să cunoști pe îndelete și ce este off grid. Ei bine, un sistem solar off grid, cunoscut și sub denumirea de sistem independent de rețea, este o soluție complet autonomă care nu este conectată la rețeaua electrică publică. Aceste sisteme sunt folosite adesea în locații izolate sau în zone în care conectarea la rețeaua electrică este dificilă sau costisitoare. Ele sunt, de asemenea, populare printre proprietarii de case care doresc să atingă independența totală de rețeaua electrică tradițională.

Unul dintre avantajele majore ale sistemelor solare off grid este că ele nu sunt afectate de întreruperile de curent. Energia solară captată de panourile solare este transformată în electricitate și stocată în baterii solare. Acest aspect conferă independență energetică, deoarece, atâta timp cât produci și stochezi suficientă energie solară, vei avea electricitate chiar și atunci când rețeaua electrică publică este indisponibilă. De exemplu, în timpul furtunilor sau altor situații de urgență, poți continua să te bucuri de energie electrică.

Sistemele solare off grid funcționează în mod tipic cu panouri solare pentru a capta energia solară în timpul zilei. Această energie este, apoi, convertită în electricitate și stocată în baterii. Bateriile furnizează energie pentru locuința ta sau spațiul de muncă, pe timpul nopții sau în momentele în care consumul de electricitate depășește producția de energie solară.

De asemenea, multe sisteme off grid oferă opțiuni de încărcare suplimentare, cum ar fi alimentarea de la rețeaua electrică convențională. Aceste opțiuni permit utilizatorilor să aibă acces la electricitate, chiar și atunci când panourile solare nu produc suficientă energie. Totuși, aceste opțiuni de încărcare suplimentare sunt de obicei rezervate pentru situații de urgență, deoarece obiectivul principal al unui sistem off grid este să se bazeze în mare măsură pe energia solară.

 

Un aspect important de luat în considerare atunci când alegi un sistem off grid este necesitatea unei investiții puțin mai mari în stocarea bateriilor. Acestea trebuie să aibă capacitatea de a furniza energie pentru locul destinat timp de mai multe zile în absența luminii solare. În plus față de costul inițial, este important să iei în calcul și costurile pe termen lung legate de mentenanța panourilor fotovoltaice și, eventual, înlocuirea bateriilor.

 

Sistemele off grid care folosesc tehnologia de baterii cu ioni de litiu pot funcționa fără probleme timp de până la 10 ani sau chiar mai mult, fără să-și piardă eficiența și, de obicei, nu necesită întreținere regulată. Setarea unui sistem off grid este, de asemenea, mult mai ușoară, deoarece nu este nevoie să îți faci griji cu privire la conectarea la rețeaua electrică publică.

În ceea ce privește economisirea costurilor la factura de electricitate, ea poate fi semnificativă, dar trebuie să ai în vedere atât investiția inițială, cât și costurile pe termen lung ale unui astfel de sistem. În majoritatea cazurilor, vei obține un randament pozitiv din investiția făcută pe termen lung.

 

Sistemele off grid reprezintă o alegere potrivită pentru proprietarii care doresc să fie complet independenți de rețea și care sunt pregătiți să facă o investiție inițială în panouri solare, stocare de baterii și alte componente ale sistemului. Analizând nevoile tale de consum energetic și costul unui sistem solar off grid care să le satisfacă, poți decide dacă această opțiune este potrivită pentru tine.


Acum cunoști și termenul de off grid și ce înseamnă acesta. Tot ce mai rămâne este să descoperi diferența dintre on grid și off grid, să iei aceste aspecte în calcul și să optezi pentru sistemul potrivit nevoilor tale. Găsești mai multe detalii despre acest lucru mai jos.

Blog - Diferențele dintre On Grid și Off Grid

2. Diferențele dintre On Grid și Off Grid

Diferențele între on grid si off grid sunt semnificative și depind în mare măsură de nevoile și circumstanțele individuale ale fiecărui utilizator. Iată câteva dintre ele:

Capacitatea de a accesa energia din rețea

 • Sistemele on grid: nu depind exclusiv de energia solară, deoarece pot prelua electricitate din rețeaua publică oricând este necesar. Acest aspect le face potrivite în zone cu vreme variabilă sau când cerințele de energie sunt mari.
 • Sistemele off grid: sunt complet independente de rețea și depind exclusiv de energia solară și, eventual, de baterii. Acest lucru înseamnă că, în zilele noroase sau în timpul nopții, pot ajunge să nu mai aibă electricitate, deci trebuie gestionate corect pentru a face față cerințelor.

 

Producția excesivă

 • Sistemele on grid: atunci când produc mai multă energie decât este consumată, energia excedentară poate fi returnată în rețeaua publică, devenind astfel o sursă de venit sau obținând credite pe factura de electricitate.
 • Sistemele off grid: surplusul de energie nu poate fi valorificat în mod similar, ci este stocat în baterii pentru a fi utilizat ulterior sau, în cazul unor sisteme mai vechi, poate fi pierdut.

 

Întreruperile de curent

 • Sistemele on grid: de obicei, nu oferă protecție împotriva întreruperilor de curent, deoarece, atunci când rețeaua publică este întreruptă, ele se opresc automat pentru a evita să furnizeze energie în rețea și să pună în pericol lucrătorii de întreținere. Cu toate acestea, pot avea funcții de siguranță, precum sistemele de panouri solare cu stocare.
 • Sistemele off grid: sunt concepute pentru a oferi continuitate în caz de întrerupere de curent. 

 

Facturile de electricitate:

 • Sistemele on grid: De obicei, nu elimină complet facturile de electricitate, dar le pot reduce semnificativ. 
 • Sistemele off grid: pot elimina facturile de electricitate complet, atâta timp cât au capacitatea de a furniza tot ceea ce ai nevoie din surse regenerabile. Eliminarea facturilor de electricitate poate aduce economii semnificative pe termen lung.

 

3. Panouri fotovoltaice on grid vs off grid – care ți se potrivesc

Blog - 3. Panouri fotovoltaice on grid vs off grid - care ți se potrivesc

Alegerea între panouri fotovoltaice on grid și off grid depinde în mare măsură de nevoile și circumstanțele individuale. În cazul panourilor solare on grid, acestea funcționează în paralel cu rețeaua electrică publică, astfel încât poți beneficia de electricitate atunci când soarele nu este suficient de puternic sau când cerințele de energie sunt ridicate. Cu panourile solare off grid, trebuie să ai suficientă expunere la soare pentru a satisface cerințele de energie, deoarece nu poți accesa electricitatea din rețeaua publică.

Dacă locuiești într-o zonă cu întreruperi frecvente de curent sau condiții meteorologice extreme, un sistem solar off grid poate asigura continuitatea furnizării de energie în timpul acestor situații. Cu panourile solare on grid, fără un sistem de stocare sau o altă sursă de energie de rezervă, sistemul se oprește automat atunci când rețeaua publică este indisponibilă.

Panourile solare on grid necesită o investiție inițială mai mică, deoarece nu au nevoie de un sistem de stocare de energie atât de mare. În schimb, panourile solare off grid necesită baterii mari și un sistem de stocare, ceea ce poate crește costul inițial.

Dacă vrei să reduci la maximum penele de curent, printre soluții pot fi serviciile de instalare a panourilor fotovoltaice în sistem hibrid. Acestea îmbină beneficiile sistemelor on grid cu cele ale sistemelor off grid și îți oferă:

 

 • Flexibilitatea de a consuma electricitatea stocată în sistem sau de la rețeaua publică, în funcție de nevoile tale.
 • Capacitatea de a acumula surplusul de energie produs și nefolosit pentru a fi utilizat ulterior, în momentele în care este necesar.
 • Opțiunea de a încărca acumulatorii sistemului cu energie electrică din rețeaua publică, în timpul nopții, astfel încât să fii mereu pregătit pentru orice situație neprevăzută.

 

Când vine vorba de dezavantaje, singurul aspect negativ al sistemelor hibride în comparație cu celelalte două tipuri de sisteme fotovoltaice menționate anterior este costul. Aceste sisteme sunt mai scumpe decât cele on grid sau off grid, însă pot fi o investiție pe termen lung cu beneficii considerabile. Totul rămâne la alegerea ta. Desigur, poți apela și la servicii de proiectare a sistemelor fotovoltaice pentru a te asigura că achiziționezi opțiunea perfectă nevoilor tale. 

Așadar, ia în considerare informațiile de mai sus în ceea ce privește panourile fotovoltaice on grid vs off grid și alege un sistem fotovoltaic care îți promite acoperirea tuturor nevoilor tale!

 

Sursă foto: Freepik.com

Facebook
LinkedIn