Sfaturi Utile Tehnologii panouri solare

Provocări și soluții în tehnologia fotovoltaică: drumul spre un viitor solar

Energia verde obținută din utilizarea sistemelor fotovoltaice reprezintă viitorul sustenabilității, dar nu fără provocări! Tehnologia fotovoltaică a evoluat în ultimii ani, în special în ceea ce privește panourile solare și sistemele fotovoltaice. Cu toate acestea, cercetătorii și instituțiile lucrează activ pentru a depăși limitările, cu scopul de a îmbunătăți eficiența tehnologiei și de a o face accesibilă pentru un număr mai mare de consumatori.

Deși noile companii se confruntă cu bariere în momentul lansării pe piață și reciclarea panourilor solare ridică probleme de mediu, avansul tehnologic este promițător. Inovațiile cresc eficiența și performanța, iar investițiile continue și dezvoltarea de noi tehnologii deschid calea pentru un viitor mai verde și mai durabil.

Articolul de mai jos prezintă pe larg provocările din acest domeniu, aflat în plină expansiune.

Acest material dorește să prezinte punctele esențiale privind starea actuală și viitorul tehnologiei energiei solare, inclusiv provocările, avansările și influențele asupra societății.

 

1. Provocări în energia fotovoltaică

Bariere la intrarea pe piață: Noile firme se confruntă cu dificultăți semnificative, cum ar fi costurile inițiale ridicate, piețele subdezvoltate, reglementările neclare, lipsa de expertiză și lanțurile valorice nesigure. Companiile deja stabilite au avantaje tehnologice și financiare care îngreunează intrarea noilor veniți.

 

Probleme legate de teren și durată de viață

Parcurile de energie solară necesită suprafețe mari, iar durata de viață a panourilor fotovoltaice este relativ scurtă, în medie de 25 de ani. Reciclarea acestor panouri prezintă riscuri de mediu din cauza emisiilor nocive și eliberării de solvenți.

 

Efectele producției

Producția de celule fotovoltaice, în special de siliciu policristalin, generează deșeuri semnificative și emisii de CO2. Eficiența scăzută a celulelor fotovoltaice rămâne o problemă persistentă.

2. Provocări sociale

Blog - 2. Provocări sociale

Integrarea societală

Tehnologia PV solară trebuie să fie acceptată și integrată social. Acest lucru necesită reducerea costurilor de producție și optimizarea impactului asupra mediului și societății. Încrederea societății în tehnologia solară este esențială pentru adoptarea sa largă.

Avansări tehnologice

Celule pe bază de siliciu cristalin: Acestea au văzut îmbunătățiri semnificative ale eficienței și sunt cea mai populară alegere pentru diverse aplicații.

 

Perovskitele de halogen

Aceste materiale oferă performanțe ridicate și costuri de producție reduse, dar se confruntă cu probleme de stabilitate. Dezvoltările recente arată promisiuni pentru aplicarea lor industrială datorită stabilității îmbunătățite.

 

Celule solare heterojoncțiune (HSC)

HSC-urile avansate au atins aproximativ 27% eficiență prin procese de nano-cristalizare și materiale personalizate.

 

Celule fotovoltaice tandem

Aceste celule au atins o eficiență record de 33,7%, marcând un reper semnificativ în tehnologia celulelor fotovoltaice.

 

Panouri solare cu peliculă subțire

Aceste panouri sunt ușoare, flexibile și pot fi instalate pe suprafețe neconvenționale. Sunt mai costisitoare de fabricat, dar mai ieftine de instalat comparativ cu panourile tradiționale.

 

Inteligența artificială (IA)

IA îmbunătățește performanța energiei solare prin optimizarea evaluărilor resurselor, predicția necesităților de întreținere și îmbunătățirea deciziilor pentru stabilitatea rețelei și integrarea surselor de energie regenerabilă.

 

3. Perspective de viitor

Blog - 3. Perspective de viitor

Investiții și inovație

Se fac investiții semnificative pentru îmbunătățirea eficienței și performanței celulelor PV. Tehnologiile avansate precum celulele de perovskit și reflectoarele spațiale sunt implementate pentru a promova practicile de producție de energie durabilă.

În concluzie, deși tehnologia fotovoltaică se confruntă cu numeroase provocări, în special legate de intrarea pe piață, impactul asupra mediului și eficiență, avansările și investițiile continue deschid calea pentru un viitor mai durabil și integrat al energiei solare.

 

Referințe suplimentare:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2772940023000139?via%3Dihub

https://www.azocleantech.com/article.aspx?ArticleID=1821

 

Sursa foto: Freepik.com

Facebook
LinkedIn