Sfaturi Utile Utilizare Panouri fotovoltaice

Tipuri de panouri fotovoltaice – caracteristici, avantaje și dezavantaje

Exploatarea surselor regenerabile de energie este un obiectiv tot mai important la nivelul întregii societăți. Atât în România, ci și în restul lumii, energia eoliană și energia solară atrag tot mai mult interes și sunt dezvoltate metode prin care acestea să fie fructificate în mod eficient. Nevoia de a proteja mediul înconjurător prin scăderea dependenței oamenilor de sursele de energie convenționale a contribuit la dezvoltarea mai multor tehnologii importante.

 

Printre acestea se regăsesc și variantele de panouri fotovoltaice. Tipurile acestora variază, inclusiv în funcție de destinația de utilizare. Fiecare variantă are caracteristici specifice și este concepută special pentru a da randament maxim în anumite contexte. Totodată, fiecare opțiune vine cu avantaje și cu dezavantaje. În calitate de utilizator interesat de servicii de proiectare a panourilor fotovoltaice și montare de astfel de sisteme, este important să cunoști cele mai importante caracteristici ale acestora.

 

1. Tipuri de panouri fotovoltaice – clasificare, avantaje și dezavantaje

Panourile fotovoltaice sunt dispozitive compuse din celule solare care convertesc energia luminii emise de soare în curent electric utilizabil. Aceste panouri sunt pilon de bază al industriei energiei regenerabile, oferind o variantă eficientă și ecologică de producere a unei cantități  mari de energie electrică. Celulele solare din componența panoului sunt expuse la soare și, atunci când intră în contact cu lumina acestuia, electronii din material se eliberează și este generat curent electric.

 

Utilitatea panourilor fotovoltaice este vastă și continuă să evolueze în permanență. Ele se pot utiliza pentru alimentarea locuințelor și clădirilor, reducând dependența de sistemele tradiționale de energie și contribuind la diminuarea emisiilor de carbon. Totodată, panourile fotovoltaice sunt deseori integrate în rețelele electrice. Astfel, ele furnizează energie în zonele în care infrastructura tradițională este prea costisitoare sau imposibil de implementat.

Blog - 1. Tipuri de panouri fotovoltaice - clasificare, avantaje și dezavantaje
Imagine de Alex Bierwagen pe Unsplash.com

Pe lângă beneficiile de ordin ecologic și economic, panourile fotovoltaice vin și cu un impact social pozitiv, tocmai prin prisma faptului că oferă acces la electricitate în zonele izolate sau subdezvoltate. Așadar, panourile fotovoltaice sunt o soluție viabilă și durabilă pentru producerea de electricitate și au un potențial enorm în îmbunătățirea vieții umane și a sănătății mediului înconjurător.

 

Tipuri de celule fotovoltaice

Așadar, la baza funcționării panourilor fotovoltaice sunt celulele fotovoltaice. Înainte de a afla care sunt principalele tipuri de sisteme solare, trebuie să știi și ce variante de celule solare există. Iată cum arată tipologia acestora:


 • Celule solare cu siliciu monocristalin – acestea sunt cele mai vechi și cele mai răspândite tipuri de celule solare. Ele sunt produse dintr-un singur cristal de siliciu, ceea ce le permite să fie eficiente la conversia energiei solare în curent electric. Cu toate acestea, procesul de producție este mai complex, ceea ce le face mai costisitoare.
 • Celule solare cu siliciu policristalin – asemănătoare cu cele monocristaline, aceste celule sunt fabricate din siliciu, dar din cristale multiple. Procesul de fabricație este mai simplu decât cel al celulelor monocristaline, ceea ce le face să fie mai ieftine, dar și mai puțin eficiente.
 • Celule solare cu film subțire – sunt produse prin depunerea unei substanțe fotosensibile subțiri pe un substrat, cum ar fi plastic sau sticlă. Aceste celule sunt mai ușoare, mai flexibile și mai ieftine decât cele cu siliciu. În general, sunt mai puțin eficiente decât acestea.
 • Celule solare organice – sunt produse din polimeri organici sau alte materiale organice și pot fi aplicate și pe suprafețe flexibile. Au o eficiență mai mică decât celelalte tipuri de celule, însă sunt mai ușor de fabricat și pot fi integrate în aplicații diverse, inclusiv integrate în materiale de construcție.

 

Interesul pentru dezvoltarea celulelor fotovoltaice este unul la cote mari, astfel că este probabil ca noi tehnologii să apară în acest domeniu, iar eficiența și costurile panourilor să se îmbunătățească și mai mult, în următorii ani.

 

Tipuri de panouri solare fotovoltaice

Foarte multe persoane interesate de implementarea de sisteme de energie solară își pun deseori întrebarea “ce panouri fotovoltaice să aleg?“. Răspunsul, la fel ca în cazul multor altor întrebări din domeniul energiei, este același: depinde. Există mai multe tipuri de panouri fotovoltaice, fiecare cu anumite caracteristici tehnice, cu avantaje și dezavantaje specifice. În continuare, poți descoperi care sunt acestea, avantajele și dezavantajele lor și când este util fiecare.

 

Panouri fotovoltaice – caracteristici tehnice ale celor rezidențiale

Sunt considerate panouri fotovoltaice rezidențiale acele variante de panouri concepute special pentru a putea fi folosite în medii casnice, adică la nivelul locuințelor individuale sau blocurilor de apartamente. Panourile fotovoltaice rezidențiale se clasifică, la rândul lor, în funcție de tipul celulelor din care sunt concepute. Acestea vin cu avantaje și dezavantaje specifice, astfel:


Panouri fotovoltaice rezidențiale cu celule monocristaline

Avantaje:

 • Sunt cunoscute pentru eficiența lor foarte ridicată, capabilă să ajungă la un nivel de 22%.
 • Au caracter compact, ceea ce le transformă în opțiuni foarte potrivite pentru montarea în spații restrânse, cum ar fi acoperișurile.
 • Au o durată de viață lungă și pot să producă energie electrică și în condițiile unei lumini solare slabe.

Dezavantaje:

 • Costul inițial este ridicat, comparativ cu alte tipuri de panouri solare rezidențiale.
 • Sunt sensibile la temperatură.
 • Chiar dacă pot produce energie electrică și în condiții de iluminare slabă, randamentul lor scade în astfel de circumstanțe.


Panouri fotovoltaice rezidențiale cu celule policristaline

Avantaje:

 • Sunt mai accesibile, din punct de vedere financiar, comparativ cu cele monocristaline, oferind o opțiune bună pentru proprietarii de case.
 • Oferă performanțe foarte bune, dacă lumina este ridicată.
 • Sunt durabile în timp.

Dezavantaje:

 • Eficiența lor este mai mică, prin comparație cu cea dovedită de panourile solare monocristaline.
 • Au dimensiuni mari și sunt ceva mai dificil de instalat pe locuri precum acoperișul.


Panouri fotovoltaice rezidențiale cu film subțire

Avantaje:

 • Sunt flexibile și presupun o instalare facilă.
 • Sunt compatibile cu majoritatea suprafețelor, inclusiv cu acoperișurile cu forme neobișnuite.
 • Sunt rezistente la temperaturi ridicate și au un cost mic de producție.

Dezavantaje: 

 • Eficiența lor este mai mică, prin comparație cu celelalte tipuri de panouri. Valoarea randamentului acestora este la nivel de 10-12%.
 • Pot avea o durată de viață mai scurtă și sunt sensibile la deteriorare în timp.

 

Blog - 1. Tipuri de panouri fotovoltaice - clasificare, avantaje și dezavantaje (2)
Imagine de Manny Becerra pe Unsplash.com

 

Clasificarea panourilor fotovoltaice comerciale

La nivel comercial, situația este diferită, deoarece se folosesc panouri fotovoltaice comerciale cu scopul de a produce o cantitate mai mare de energie electrică, într-un ritm mai alert. Iată care sunt avantajele și dezavantajele celor mai populare tipuri de panouri solare fotovoltaice folosite în medii comerciale:


Panouri fotovoltaice comerciale cu celule policristaline

Avantaje:

 • Au costuri reduse și asigură performanțe fiabile.
 • Sunt disponibile în diverse dimensiuni și configurații.
 • Se pot adapta mai multor tipuri de aplicații comerciale.
 • Sunt potrivite și pentru proiecte comerciale de dimensiuni mari.

Dezavantaje:

 • Eficiența lor nu este la fel de mare precum a altor tipuri de panouri.
 • Poate fi necesară utilizarea unor sisteme mari, pentru a oferi producție bună.

 

Blog - 1. Tipuri de panouri fotovoltaice - clasificare, avantaje și dezavantaje (3)
Imagine de Nuno Marques pe Unsplash.com


Panourii fotovoltaice comerciale cu celule monocristaline

Avantaje:

 • Eficiența este foarte ridicată.
 • Nu implică existența unei suprafețe mari.
 • Ideale pentru proiectele comerciale care au nevoie să maximizeze producția pe o suprafață limitată.

Dezavantaje:

 • Costul inițial poate fi mai ridicat decât cel al altor tipuri de panouri.
 • Performanțele lor pot fi afectate de umbrele parțiale sau de temperaturile extreme.


Panouri fotovoltaice comerciale cu concentrator solar

Avantaje:

 • Utilizează lentile sau oglinzi pentru a concentra lumina solară pe celule.
 • Eficiența este foarte crescută.
 • Sunt potrivite pentru aplicațiile comerciale care implică o producție mare de energie și o folosire eficientă a spațiului.

Dezavantaje:

 • Costul inițial este mai mare, comparativ cu cel al altor tipuri de panouri.
 • Sunt mai sensibile la o poziționare precisă.
 • Necesită monitorizare constantă, pentru a maximiza performanțele.

 

Blog - 1. Tipuri de panouri fotovoltaice - clasificare, avantaje și dezavantaje (1)
Imagine de yue chan pe Unsplash.com

 

Așadar, există o varietate de tipuri de panouri fotovoltaice disponibile pentru aplicațiile rezidențiale și cele comerciale. Alegerea potrivită depinde de mai mulți factori, iar în continuare îți vom prezenta un scurt ghid care să te ajute să alegi în mod corect panourile potrivite pentru proiectul tău. Fie că este vorba despre un proiect rezidențial sau unul comercial, există repere în funcție de care să te orientezi când alegi sistemele pe care să le folosești.

2. Ce panouri fotovoltaice să alegi – despre când și cum alegi fiecare tip

Alegerea tipului de panouri solare fotovoltaice este un pas crucial în implementarea unui sistem solar rentabil și cât mai eficient. Fie că vrei să alimentezi o locuință rezidențială sau să dezvolți un proiect comercial, trebuie să ții cont de câțiva factori cheie. Așadar, iată în funcție de ce să te orientezi atunci când te întrebi “ce panouri fotovoltaice să cumpăr?“:


 • Evaluează spațiul disponibil

Un prim pas obligatoriu, atunci când vrei să alegi panourile fotovoltaice potrivite, este evaluarea corectă a spațiului disponibil pentru instalare. Dacă ai un acoperiș mic sau un spațiu limitat pe terenul tău, poate fi mult mai avantajos să optezi pentru panouri monocristaline sau cu film subțire. Acestea sunt mai compacte și pot fi instalate pe suprafețe mai mici. 

 

În schimb, dacă dispui de o suprafață generoasă, poți să iei în considerare și varianta panourilor cu celule policristaline sau chiar cu concentrator solar. Acestea sunt capabile să ofere o producție de energie mai mare pe unitatea de suprafață, ceea ce la nivel comercial este deosebit de avantajos.

 

Blog - 2. Tipuri de panouri fotovoltaice. Tipuri panouri fotovoltaice - când și cum alegi fiecare tip de panouri fotovoltaice (1)
Imagine de Bill Mead pe Unsplash.com


 • Stabilește cu atenție un buget

Bugetul joacă un rol crucial în alegerea panourilor fotovoltaice. Celulele solare monocristaline sunt cunoscute pentru că au o eficiență ridicată, dar vin și cu un cost mai ridicat. Dacă bugetul este o preocupare majoră, panourile policristaline sau cu film subțire sunt variante mai accesibile și oferă echilibru între performanțe și costuri.

 

Pe lângă costul de achiziție al panourilor, trebuie să iei în considerare atunci când faci calculele și prețurile implicate de proiectare, instalare, mentenanță și operare pe termen lung. Din fericire, dacă apelezi la Strato Spark, poți beneficia de servicii de proiectare, instalare și mentenanță la prețuri foarte avantajoase. 


 • Analizează cerințele de performanță

În funcție de nevoile tale specifice de energie, trebuie să iei în considerare cerințele de performanță ale sistemului solar. Dacă ai ca obiectiv principal maximizarea producției de energie pe o suprafață limitată, panourile monocristaline sau cele cu concentrator solar ar putea să fie cele mai potrivite variante.

 

Acestea sunt foarte eficiente și nu presupun un spațiu extins pentru montaj. Pe de altă parte, dacă vrei să mergi pe o variantă flexibilă și ușor de instalat, panourile cu film subțire pot să fie o alegere mai potrivită.


 • Ține cont de condițiile de climă și mediu

Randamentul pe care îl oferă panourile solare fotovoltaice depinde, deseori, de condițiile de vreme și de ce se întâmplă în mediul care le înconjoară. De exemplu, dacă alegi panouri rezidențiale pentru o locuință expusă la umbrire parțială sau la temperaturi extreme, cele mai potrivite variante sunt panourile policristaline sau cu film subțire. 

 

Acestea sunt concepute să facă față mai bine acestor condiții și să nu-și piardă semnificativ din randament când este umbră sau se înregistrează temperaturi considerate a fi extreme. Ține cont și de intensitatea luminii solare din zona ta și alege panouri și în funcție de acest criteriu. 


 • Solicită sfaturile specialiștilor în energie solară

Investiția în panouri fotovoltaice este una importantă, atât ca efecte vizate, cât și ca efort financiar. Tocmai din acest motiv, este crucial să te asiguri că faci alegeri corecte. Cere asistența specialiștilor în energie solară, care te pot ajuta cu tot ce implică un astfel de proiect, de la alegerea soluțiilor potrivite, până la instalarea și întreținerea lor.

 

Specialiștii te pot ajuta să identifici acele tipuri de panouri fotovoltaice care să ofere cel mai bun randament, adaptat condițiilor pe care le propui. Atât în cazul proiectelor rezidențiale, cât și în situația unui proiect comercial, specialiștii au experiența necesară pentru a-ți oferi soluții viabile și fiabile.

 

Blog - 2. Tipuri de panouri fotovoltaice. Tipuri panouri fotovoltaice - când și cum alegi fiecare tip de panouri fotovoltaice
Imagine de Caspar Rae pe Unsplash.com

 

Prin intermediul Stratospark.ro, ai posibilitatea să beneficiezi de servicii de proiectare a sistemului fotovoltaic pentru proiectul tău. Fie că este vorba despre un proiect desfășurat la nivel rezidențial sau comercial, noi te ajutăm cu alegerea, montarea și mentenanța sistemelor fotovoltaice de înaltă performanță. Poți să apelezi la serviciile noastre și dacă vrei să beneficiezi de programul Casa Verde

 

În concluzie, panourile fotovoltaice sunt disponibile pe piață în mai multe variante, fiecare tip fiind potrivit în anumite contexte de utilizare. Ține cont de sfaturile prezentate, pentru a ști la ce variante este cel mai bine să apelezi. Pentru detalii suplimentare și pentru asistență tehnică profesională, te așteptăm să ne contactezi. Alege și tu să folosești panouri fotovoltaice, pentru energie curată și ieftină!

Facebook
LinkedIn